Jak wybrać salę na wesele aby nie wydając fortuny zorganizować udane przyjęcie weselne?

Wybór sali weselnej to jedna z ważniejszych kwestii związanych z planowaniem i organizacją wesela. Poszukiwania odpowiedniego miejsca należy rozpocząć co najmniej na kilka miesięcy przed planowanym ślubem. Najlepsze sale weselne rezerwuje się czasem z ponad rocznym wyprzedzeniem.

Nic więc dziwnego, że wiele par właśnie od zarezerwowania sobie sali zaczyna przygotowania do ślubu, często dopiero potem uzgadniając termin ślubu z księdzem. Wszystko to po to, aby mieć pewność, że uda się zarezerwować wymarzone miejsce na wesele.

Co trzeba sprawdzić i jakie pytania zadać właścicielom lokalu?

Na początku trzeba oszacować liczbę gości i zastanowić się nad terminem, czy koniecznie ślub musi odbyć się latem, albo czy może to być inny dzień niż popularna sobota. Zazwyczaj w pozostałe dni tygodnia jest taniej. Potem należy sprawdzić i porównać kilka ofert, uwzględnić takie kryteria jak: wielkość sali, koszt, lokalizacja, wystrój sali weselnej, menu weselne, obsługa, baza noclegowa, rekomendacje.

Ustalając wielkość sali przy początkowych rozmowach z hotelem, czy restauracją nie należy podawać liczby gości, tylko zapytać, ile osób pomieści oferowana sala. Restauratorzy chętnie przyjmą każdą liczbę, a potem może okazać się, że goście trącają się przy stole łokciami albo stoją w kolejce by przecisnąć się na parkiet.

Trzeba przyjrzeć się sali, zastanowić nad układem stołów. Wiadomo, że stoły okrągłe wymagają więcej miejsca niż tradycyjne ławy ustawione w podkówkę. Należy zwrócić uwagę na liczbę toalet, szatnię, schowki na cenne przedmioty oraz liczbę miejsc na parkingu. Jeżeli na weselu przewidziana jest duża liczba dzieci warto zadbać o jakiś kącik dla nich.

Koszty

Zazwyczaj restauracje podają cenę od talerzyka. Trzeba dowiedzieć się, co wchodzi w jej skład, tj. ile zostanie oddanych posiłków ciepłych oraz przystawek, czy desery są wliczone w cenę, czy napoje bezalkoholowe są nielimitowane i czy lokal pobiera tzw. “korkowe”, czyli opłatę za własny alkohol. Dopytać należy się również o koszt posiłków i napojów dla osób obsługujących imprezę tj. członków zespółu, operatora kamery, fotografa oraz koszt posiłków dla dzieci. Ważna jest wysokość zaliczki, warunki odstąpienia od umowy oraz ustalenie daty na podanie ostatecznej liczby gości. Często zdarza się, że na kilka dni przed weselem, ktoś powiadamia nas o swojej nieobecności i bez sensu jest płacić za te osoby. Jeżeli ktoś chce mieć własny catering należy również to ustalić.

Zawsze warto też próbować wynegocjować lepsze warunki, mając na uwadzę oferty innych lokali oraz zapytać o ewentualne rabaty.

Wystrój sali weselnej

Wystrój sali weselnej jest już kwestią gustu. Od nas zależy, czy zdecydujemy się na wystrój nowoczesny, czy rustykalny, dworkowy z drapowanymi zasłonami i bogato udekorowany. Warto na stronach internetowych przejrzeć zdjęcia z innych uroczystości. Zapytajmy o koszt dekoracji sali oraz możliwość przystrojenia jej samodzielnie albo przez firmę zewnętrzną. Ważne jest umówienie się na godzinę do której muszą być uprzątnięte dekoracje. Niezależnie od stylu jaki wybierzemy, zwróćmy uwagę na na miejsce i warunki przechowywania żywności (jedzenie musi być przechwywane w sposób higieniczny a wódka zawsze zima). Parkiet nie może być zbyt śliski. Istotna jest klimatyzacja. Dla niektórych podstawowym wymogiem jest taras, ogród innym nie przeszkadza sąsiedztwo trasy szybkiego ruchu.

Lokalizacja, parking, baza noclegowa

Poszukując miejsca na wesele musimy mieć na uwadzę lokalizację. Najlepiej gdy dom weselny czy restauracja jest niedaleko kościoła czy urzędu stanu cywilnego. W przypadku większych odległości trzeba uwzględnić koszt wynajmu autokaru.

Jeżeli jest duża liczba gości przyjezdnych, należy upewnić się, że starczy dla nich miejsc i oberzeć standard oferowanych pokoi.

Do równie istotnych kwestii należy menu weselne. Wybierając posiłki trzeba zadbać o wegetarian i alergików, jeżeli są takowi. Coraz częściej - co jest świetn praktyką - narzeczeni mogą umówić się wsześniej z szefem kuchni i popróbować całej gamy dań by wspólnie wybrać idealne menu. Dobrze wiedzieć jakiej wielkości są porcje.Musimy ustalić godziny podawania posiłków oraz sposób postępowania w przypadku, gdy goście odchodzą od stolika.

Obsługa

Obsługa powinna być dyskretna ale cały czas czujna na potrzeby gości. Butelki powinny być sprawnie wymieniane.

Warto przy każdej możliwej okazji będąc w lokalu, jeszcze przed rezerwacją sali przyglądać się pracy kelnerów, obserwować odczucia innych gości.

Ogólne wrażenia

Po za wymienionymi wyżej kwestiami, bardzo ważne są też nasze odczucia, spostrzeżenia. Nie powinniśmy pochopnie wybierać sali weselnej. Jeżeli coś budzi nasze wątpliwości postarajmy się najpierw to sprawdzić, wyjaśnić. Słuchajmy też opinii osób, które uczestniczyły w imprezach organizowanych przez dany lokal. Musimy mieć zaufanie do organizatora naszej najważniejszej w życiu uroczystości.

Umowa

Po dokonaniu najważniejszych ustaleń warto spisać umowę, żeby mieć pewność, że wesele przebiegać będzie zgodnie z naszymi życzeniami (przynajmniej w kwestii organizacyjnej). Niektóre restauracje chętnie przyjmują zaliczki, ale nie chcą podpisywać umów, powołując się na swoje wieloletnie doświadczenie i praktykę. Nie powinno się wierzyć samym obietnicom i zrobić wszystko by ten najważniejszy dzień w życiu przebiegł bez niemiłych niespodzianek albo co gorsza byśmy nie zostali na lodzie.

Jak wybrać salę na wesele aby nie wydając fortuny zorganizować udane przyjęcie weselne?