Jak ułożyć menu weselne?

Dobrze opracowane menu weselne opiera się na tych 4 zasadach

Układając menu weselne trzeba pamiętać, aby wszystkie posiłki stanowiły pewnego rodzaju całość. Nie chodzi tu bynajmniej o to, aby goście jedli przez cały wieczór to samo, ale by wszystkie posiłki, dania i przekąski wzajemnie się uzupełniały. Jedzenie w trakcie wesela, tak jak i muzyka, musi mieć swój rytm.

Co to oznacza w praktyce, czyli jak karmić gości weselnych?

  1. Starajmy się gości nie przekarmić. Nie chodzi o to, aby goście utknęli za stołami. Po ciężkich posiłkach dajmy im od jedzenia odpocząć. Po tłustym mięsie, podajmy coś mniej obfitego. Postawmy na stole lekkie przekąski i skierujmy uwagę gości na inne weselne atrakcje.

  2. Dbajmy też jednak o to, aby nikt nie było głodny. Nie możemy serwować na przyjęciu jedynie lekkich przekąsek. Jakiś konkret również musi się znaleźć. Mięso, ryby, owoce morza… Wszystko to doskonale sprawdza się na weselach. Musimy przecież zapewnić gościom odpowiednią ilość kalorii, które będą mogli spalić w trakcie zabaw na parkiecie tanecznym. Aby była dobra zabawa, musi być odpowiedni przepływ energii.

  3. Weselne menu musi być przede wszystkim urozmaicone. Nie oznacza to, jednak, że po schabowym musimy podać coś z kuchni włoskiej, a na deser smakołyki charakterystyczne dla południa Francji. Ale zadbajmy o to, aby gorące posiłki przeplatane były chłodnymi przekąskami. Gdy podajemy mięsa dbajmy o to, aby goście mieli tu jakiś wybór - mięsa czerwone, białe, smażone, duszone, grillowane. Różne techniki i różne style przygotowywania posiłków. Nawet jeżeli chcemy mieć wesele zdecydowanie w jednym klimacie - w każdej

  4. Regulujmy tempo. Posiłki składające się na weselne menu muszą być nie tylko odpowiednio skomponowane, ale muszą pojawiać się też w odpowiedniej kolejności. Tak jak w tańcu - po szybkich utworach tanecznych muszą pojawić się nastrojowe ballady aby goście mieli szansę nieco odetchnąć, tak i na weselnych stołach po gorących i sytych daniach, wprowadzamy lekkie i delikatne przekąski. Jeżeli do czerwonego mięsa serwujemy ziemniaki, to do następnego dania podajmy gościom ryż lub kaszę. Po słonym, słodkie, po ciężkim lekkie, po klasycznych potrawach odrobina ekstrawagancji. Krótko mówiąc - na weselnych stołach musi być ciekawie.

Kolejność podawania dań

Tak naprawdę pod tym względem wesela nie różnią się od zasad, jakie obowiązują w trakcie chyba każdego przyjęcia, tyle, że w trakcie przyjęcia weselnego, które w porównaniu do innych imprez trwa dużo dłużej, takie cykle prowadzące od przystawek do deserów powtarzane są zazwyczaj dwu-trzy krotnie. Dania gorące pojawiają się na stołach w różnych etapach przyjęcia, zazwyczaj po ostatnim gorącym posiłku na salę wjeżdża tort. Niemniej jednak są pewne ogólne zasady, których warto pilnować.

Nie podajemy więc np. intensywnych serów przed daniem głównym ani nie serwujemy ciężkiego, czerwonego mięsa przed delikatną rybą. Chodzi o to, aby każda część posiłku przygotowywała nasze kubki smakowe do następnych wrażeń - jeżeli podamy bardzo wyraziste w smaku dania przed delikatnym posiłkiem, to pierwsze całkowicie zdominuje nasze doznania i nie pozwoli w pełni docenić walorów kolejnej kompozycji smakowej.

Oto sprawdzona i “bezpieczna” kolejność serwowania różnych dań.

  • Na początek na weselnych stołach pojawiają się przystawki.
  • Po przystawkach zazwyczaj podajemy zupę.
  • Następnie serwujemy rybę, a po niej mięsa (najpierw delikatne, potem cięższe).
  • Po gorącym posiłku czas na sery
  • Na koniec pojawia się deser

Jak ułożyć menu weselne?