Ile kosztuje tort weselny?

Ile zapłacisz za kilogram tortu weselnego i dlaczego cukiernie każdy tort chcą wyceniać indywidualnie? Na ile osób starczy kg ciasta i od czego zależy jego cena?

Przeglądam oferty cukierni, które polecają inne Panny Młode, ale jak mi się już jakiś tort naprawdę spodoba, to zawsze jest on “szyty na miarę” i “wyceniany indywidualnie”. Ile kosztuje taki tort, ile powinnam nie niego przeznaczyć? Ile kosztuje tort wykończony masą marcepanową a ile zwykły, śmietanowy? O ile droższy jest tort bogato zdobiony od takiego prostego? Nie wiem, ile za co rzeczywiście trzeba zapłacić. Ile mogę zaoszczędzić jeśli zamówię tort “babeczkowy”?

Ceny tortów (nie tylko zresztą weselnych, podobnie jest z tortami na urodziny, czy jakiekolwiek inne okazje) mogą bardzo się różnić w zależności od zastosowanych składników oraz ilości zdobień, aplikacji i dekoracji. Ogólnie ceny tortów wahają się od kilkudziesięciu do nawet kilkuset złotych za kilogram. Najczęściej Panny Młode decydują się na tort, którego kilogram kosztuje ok. 70-130 zł.

Za kilogram tortu na bazie masy marcepanowej zapłacimy najczęściej ok. 10 złotych więcej niż za tort śmietanowy. Decydując się na modne ostatnio torty babeczkowe wydamy prawdopodbobnie połowę tego, co na typowy tort weselny. Wszystko jednak zależy od wykorzystanych składników, ilości dekoracji oraz renomy, popularności i doświadczenia cukierników. Najprościej więc po prostu zadzwonić, umówić się na spotkanie połączone z degustacją i przedstawić swoje wymagania aby cukiernik mógł to wszystko wycenić.

Porcja tortu dla jednej osoby to ok. 100g, czyli kilogram tortu starczy na dziesięciu gości weselnych. Jeśli więc planujemy wesele na 100 osób to musimy mieć co najmniej 10 kg tortu. Najczęściej cena tortu na 100 osób wyniesie gdzieś pomiędzy 1000 a 2000 złotych.

Ile kosztuje tort weselny?